Vaak gestelde vragen
1. Het is toch allemaal beslist, haalt dit wat uit?
Theo Francken heeft beslist dat er een masterplan zal opgemaakt worden, wat meteen betekent dat er nog concreet geen plan is.
Aangezien het hele Drongengoed is aangeduid als Habitatgebied, zal moeten aangetoond worden dat een grootschalige kazerne niet in tegenstrijd is met het Europese natuurbeleid. Gezien de hoge natuurwaarden is dit absoluut geen evidentie.
De vorige regering had beslist om de kazerne eerst in Geraardsbergen te plaatsen, wat aantoont dat een beslissing nooit definitief is.
2. Het is altijd een militair domein geweest.
Wat is er op tegen om een kazerne te bouwen in een militair domein?
Het gebied dat aangeduid is als militair domein op het gewestplan, is 218 hectare groot. Slechts een deel daarvan is ingericht of in gebruik als militair domein, het grootste deel van het gebied is zeer waardevol natuurgebied (bos, heide).
De actuele militaire basis en het vliegveld zijn gebouwd in de jaren '50, als reserve-basis van de Navo.
De militaire activiteiten van de laatste jaren zijn beperkt, de impact hiervan is aanvaardbaar en niet te vergelijken met de impact van een basis van meer dan 1.000 militairen.
3. Het heeft toch geen zin om nu al actie te voeren, want er is nog niet gekend wat er zoal komt?
We moeten net nú actie voeren, nu de plannen nog niet concreet zijn. We moeten nu alternatieven eisen en aandringen op grondig onderzoek, in plaats van achterover te leunen en af te wachten tot alles definitief beslist is. Nu kunnen we nog wat veranderen!
4. Is het in deze turbulente tijden dan niet belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in defensie? Er zijn al zo veel kazernes gesloten.
Het Front voor Drongengoed doet geen uitspraken over het al dan niet investeren in defensie. Het gaat om de locatie: de keuze om een kazerne te bouwen in het Drongengoed, zonder degelijke impactanalyse en alternatievenonderzoek.
5. Zijn er wel alternatieven? Er zijn overal wel gevoeligheden, en er zal wel overal een buurtcomité zijn.
Er is helemaal geen alternatievenonderzoek gedaan.
6. Is het volledige gebied, inclusief militair domein, een beschermd natuurgebied?
Ja. zie kaart: het hele militaire domein is aangeduid als Europees beschermd habitatgebied, op voorstel van de Vlaamse regering.
7. Als de natuur vernietigd wordt, kan/zal dit gecompenseerd moeten worden. Wat kan dit inhouden?
Wie grote werken uitvoert met een impact op Europees beschermd habitatgebied, moet dit compenseren door op een andere plaats in de omgeving nieuwe natuur te maken. Dat kan van alles inhouden, maar alles hangt af van de omvang en de impact van de werken op de beschermde natuur.
8. Zal/kan eventuele compensatie een impact hebben op de lokale landbouw?
Dat is zeer zeker mogelijk: als er natuur gecompenseerd moet worden, dan zal er in de eerste plaats lokaal (streekgebonden natuurtypes) gezocht worden en daar dreigt lokale landbouw het slachtoffer van te worden.
9. Zijn de militairen niet vrijgesteld van vergunningen?
Voor projecten in Europees beschermde natuurgebieden moet altijd onderzocht worden wat de impact is op natuur, ook door de militairen. Wanneer er negatieve impact is, kan het project niet uitgevoerd worden zonder alternatievenonderzoek en compensaties.
10. Zal er een impact zijn van de militaire kazerne buiten het militaire domein?
Dat is op dit moment niet duidelijk. Het valt te verwachten dat een kazerne van 1.000 tot 1.500 militairen heel wat activiteiten zal genereren en een impact zal hebben (licht, geluid, …), maar dat is nog niet bestudeerd.
11. Zal er een impact zijn op mobiliteit (wegen, verkeer, …)?
Dat is op dit moment niet duidelijk. Het valt te verwachten dat een kazerne van 1.000 tot 1.500 militairen heel wat activiteiten zal genereren en een impact zal hebben op mobiliteit (vervoer van personen, goederen, …), maar dat is nog niet bestudeerd. De huidige toegangswegen lijken alvast onvoldoende voor een grote militaire basis.
12. Zal dit gevolgen hebben voor de lokale economie? Zal de kazerne net niet de lokale economie stimuleren?
Dat is op dit moment niet duidelijk. Het valt te verwachten dat een kazerne van 1.000 tot 1.500 militairen zowel positieve als negatieve gevolgen heeft voor de lokale arbeidsmarkt en tewerkstelling, maar dat is nog niet bestudeerd.
13. Is er nog niet genoeg natuur? Die paar hectare, zo veel verschil kan dat toch niet maken.
Biodiversiteit neemt nog steeds af, en kwetsbare natuur zoals in het Drongengoed is uiterst zeldzaam en waardevol. Dat is ook de reden waarom het Drongengoed is aangeduid als Europees habitatgebied.
14. Die "groene" kappen toch zelf ook zo veel bomen, dus zo waardevol is die natuur toch niet?
Het Agentschap voor Natuur & Bos en Natuurpunt hebben de laatste jaren inderdaad heel wat ecologisch minder waardevol bos gekapt om de terreinen om te zetten in waardevolle(re) natuur zoals heide. Als het gericht en doordacht gebeurt, kan het kappen van bomen wel degelijk leiden tot meer natuur, maar dat geldt natuurlijk niet voor beton en asfalt.
In de omgeving van het Drongengoed werd er de laatste jaren ook heel veel geïnvesteerd in bosuitbreiding.
15. Is het niet wat vreemd dat Europa zo veel geld investeert in natuurherstel in het Drongengoed, om dat dan weer op de helling te zetten door zo'n kazerne?
Inderdaad. De bouw van een kazerne zou een grote impact kunnen hebben op de recent herstelde natuur.
16. Is het niet net dankzij het militaire domein dat daar zoveel natuur is vandaag?
Het militaire domein is in de jaren '50 net hier geïnstalleerd, omdat de gronden minder geschikt waren voor landbouw of andere economische activiteiten. Het waren toen al vooral waardevolle bossen en heide.
Het klopt wel dat het extensieve beheer van het militaire domein de natuur ten goede is gekomen, maar dat is zeker ook doordat er weinig militaire activiteiten zijn.
17. Kan dit gevolgen hebben voor de waterhuishouding van de regio?
De kazernering van 1.000 tot 1.500 militairen zal hoe dan ook heel wat bijkomende verhardingen genereren en dit zal hoe dan ook een impact hebben op de afwatering: maar liefst vijf belangrijke beken (zoals de Ede) ontspringen in de omgeving van het vliegveld.
18. Hoe kan ik steunen of helpen?
Dat kan op verschillende manieren:
- teken onze petitie
- laat je contactgegevens achter
- neem deel aan (een van) onze activiteiten
- print je eigen affiche en hang die aan je raam
- doe een gift op rekeningnummer BE76 5230 8047 3295
(met vermelding Gift Front voor Drongengoed)